Waarom een bijtring voor je baby?
Heeft jouw baby last van doorkomende tandjes? Dan wil je er natuurlijk alles aan doen om de pijn te verlichten. Je merkt waarschijnlijk wel dat jouw kleintje veel behoefte heeft om te kauwen. Hij stopt bijvoorbeeld regelmatig speelgoed in zijn mond. Met de aanschaf van een bijtring kun je de pijn van jouw kleintje verlichten. De bijtring zorgt namelijk voor tegendruk aan het tandvlees. Maar vanaf welk moment kan je baby een bijtring gebruiken? En welke soorten bijtringen zijn er eigenlijk? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over bijtringen.
Wat is een bijtring?
Is jouw kindje tussen de 4 en 7 maanden? Dan is de kans groot dat de tandjes binnenkort doorkomen. Helaas gaat dit vaak gepaard met ongemak en pijn aan het tandvlees. Sabbelen en bijten op een bijtring kan deze pijn verlichten. Dit komt door de tegendruk die op het tandvlees wordt gegeven.
Een bijtring is gemaakt van siliconen, rubber of hout. Ze zijn speciaal ontworpen om op een veilige manier de pijn van je kleintje te verlichten. Hierbij brengt hij geen beschadiging aan bij zijn mond of het speelgoed waar hij op bijt. Op de meeste bijtringen zitten noppen of bobbels. Hierdoor wordt het tandvlees van de baby gemasseerd wanneer hij hierop bijt.
Vol Verwachting biedt bijtringen in leuke vormen en prints, waardoor jouw baby het ook nog eens als speelgoed ziet. Neem gerust een kijkje in ons assortiment aan bijtringen!
Vanaf welk moment kan jouw baby een bijtring gebruiken?
Omdat je spuugdoekjes voor veel dingen kunt gebruiken, is het verstandig om er een aantal aan te schaffen. Maar hoeveel?
Er zijn verschillende kenmerken waaraan je kunt herkennen dat jouw baby een bijtring kan gebruiken. Denk aan gezwollen tandvlees, veel kwijlen, huilerig zijn en onrustig slapen. Daarnaast kun je merken dat je baby steeds vaker speelgoed en handjes naar zijn mond brengt, of dat hij op alles begint te bijten, kauwen en zuigen. Ook kan het zijn dat jouw kleintje minder goed eet en drinkt.
Bij het gebruik van een bijtring is het wel van belang dat jouw baby het grijpen onder de knie heeft. Dit is meestal het geval wanneer hij zo’n 4 maanden oud is. Dit is noodzakelijk omdat je kleintje de bijtring moet kunnen vasthouden om naar zijn mondje te bewegen.
Dit zijn de voordelen van een bijtring voor je baby
Naast dat een bijtring de pijn van doorkomende tanden verlicht, biedt het nog veel meer voordelen. We nemen de belangrijkste voordelen hieronder met je door.
Benieuwd naar welke bijtringen ? Bekijk hier onze bijtringen
Welke soorten bijtringen zijn er?
Je kunt bijtringen kopen in verschillende vormen, kleuren, maten en materialen. Iedere soort bijtring neemt weer andere voor- en nadelen met zich mee.
Siliconen bijtring
Verreweg de meeste bijtringen zijn gemaakt van siliconen. Dit materiaal is enorm stug en stevig waardoor de bijtring niet snel stuk gaat. Jouw baby kan dus veel bijten op deze bijtring.
Houten bijtring
Het gebruik van hout is goed voor het milieu. Bovendien gaat een houten bijtring niet zomaar kapot. Maar krijgt je baby dan geen splinters? Nee, zeker niet! Dat komt omdat er gebruik wordt gemaakt van beukenhout. Een houten bijtring is dus compleet veilig voor jouw baby.
Bijtring van natuurrubber of latex
Een bijtring van natuurrubber of latex is ook goed voor het milieu. Het materiaal is wat zachter dan siliconen. Dit is voor sommige kindjes wat prettiger om op te bijten.
Plastic of kunststof bijtring
Plastic en kunststof zijn ook zeer populaire materialen wat betreft bijtringen. Het voordeel van deze materialen is dat het makkelijk schoon te maken is.
Koelbijtring
Je kunt ook siliconen of rubberen bijtringen aanschaffen die tegelijkertijd als koelelement dienen. Deze bevatten gezuiverd water of gel. Wanneer je de bijtring even in de koelkast legt, wordt deze koud wat de pijn extra kan verzachten.
Bijtring met speeltje
Veel bijtringen zijn niet alleen gemaakt om de pijn van doorkomende tandjes te verlichten. Het dient ook vaak als speelgoed voor je kindje. Denk hierbij aan een bijtring waar een rammelaar of knuffeldoek aan vast zit.
Bijtring met tandenborstel
Aan een bijtring met tandenborstel zit een borstelknop met zachte haartjes. Jouw baby kan hierbij veilig op het borsteltje bijten waardoor hij kennis maakt met tanden poetsen.
Hier moet je op letten wanneer je een bijtring koopt
Het is essentieel dat je een bijtring koopt die bestemd is voor de leeftijd van jouw kindje. Je kindje kan bijvoorbeeld te klein zijn om een bepaalde vorm goed vast te kunnen houden. Echter kan het ook gevaarlijk zijn! Zo geef je een kindje waarvan de tanden al zijn doorgekomen liever geen bijtring met koelgel erin. Zij kunnen de bijtring namelijk kapotbijten en zo de koelgel inslikken.
Op de verpakking van een bijtring staat vrijwel altijd aangegeven voor welke leeftijd deze geschikt is. Zorg ervoor dat de leeftijd op de verpakking gelijk staat aan de leeftijd van je kindje. Op die manier ben je er zeker van dat de bijtring zo goed mogelijk helpt bij de ontwikkeling van je baby.
Daarnaast is het belangrijk om naar het materiaal van de bijtring te kijken. We hebben je net uitgelegd welke soorten bijtringen er zijn en welke voor- en nadelen deze met zich meenemen. Zo zijn bepaalde materialen zachter dan de ander. Dat vinden sommige kindjes een stuk prettiger. Let erop dat de bijtring voor jouw baby altijd vrij is van BPA, een chemische stof die in veel plastic producten zit. Je maakt altijd een betere keuze wanneer je voor een bijtring kiest die gemaakt is van een natuurlijk materiaal.
Enkele tips bij het gebruik van een bijtring
Bijtring nodig? Bekijk het assortiment van Vol Verwachting
Bijtring nodig? Bekijk het assortiment van Vol Verwachting
Ben jij op zoek naar een leuke en kwalitatieve bijtring voor je kleintje? Dan ben je bij Vol Verwachting aan het juiste adres.